Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Shepherd’s pie

Shepherd’s pie

Nazwa tego klasycznego brytyjskiego dania, które powstało zapewne w XVIII wieku, znaczy po polsku „zapiekanka pasterska”. Oprócz mięsa zawiera mnóstwo warzyw, w tym czerwoną soczewicę.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

65 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
450 g mielonej, chudej jagnięciny
1 duża cebula, drobno posiekana
3 marchewki, drobno posiekane
3 łodygi selera naciowego, pokrojone
2 pory, pokrojone w cienkie plasterki
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka sosu worcestershire
360 ml wywaru z jagnięciny lub wołowiny, najlepiej domowej roboty
100 g czerwonej soczewicy (połówki)
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
gałązki natki pietruszki, do przybrania

Purée ziemniaczano-pasternakowe
500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych
500 g pasternaku, pokrojonego na kawałki
75 ml chudego mleka
25 g masła
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać oliwę w dużym rondlu z grubym dnem. Wrzucić jagnięcinę i smażyć na dużym ogniu około 5 minut, mieszając energicznie drewnianą łyżką, by rozdrobnić mięso, powinno przyrumienić się lekko. Przesunąć jagnięcinę na bok patelni i wrzucić cebulę. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka i lekko przyrumieniona.

2) Wrzucić marchewkę, seler naciowy i pory. Starannie wymieszać, dodać przecier pomidorowy, sos worcestershire, wywar i soczewicę. Zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Przykryć częściowo, wyraźnie zmniejszyć ogień i dusić jeszcze około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

3) W czasie duszenia farszu rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C i przygotować purée warzywne. Włożyć ziemniaki i pasternak do rondla. Zalać wrzątkiem tak, by sięgał 5 cm nad warzywa. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 15–20 minut, aż ziemniaki i pasternak zrobią się bardzo miękkie. W małym rondlu mocno rozgrzać mleko.

4) Odlać ziemniaki i pasternak, polać gorącym mlekiem i utłuc w rondlu na gładkie purée. Dodać masło, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać.

5) Zdjąć rondel z mięsem z palnika. Dodać posiekaną natkę, doprawić solą i pieprzem, starannie wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego o pojemności około 2,6 litra. Przykryć warzywnym purée, rozprowadzając je, żeby powstała równa warstwa. Piec 20 minut, aż potrawa będzie bulgotać i przyrumieni się lekko. Udekorować natką pietruszki i podawać na gorąco.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 570 kcal, 37 g białka, 20 g tłuszczów (w tym 9 g NKT), 64 g węglowodanów (w tym 20 g cukrów), 13 g błonnika

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x