Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Schab wieprzowy nadziewany ziołami

Schab wieprzowy nadziewany ziołami

Ten schab jest idealnym daniem świątecznym, bo nie tylko nie wymaga dużo pracy, ale też jest pyszny.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

110 minut

LICZBA PORCJI:

12


SKŁADNIKI:

1,3 kg schabu wieprzowego bez kości
1/4 szklanki musztardy dijon
4 ząbki czosnku, posiekane
1/3 pęczka szczypiorku, posiekanego
1/4 pęczka świeżej szałwii, posiekanej lub 4 łyżeczki suszonej
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku lub 2 łyżeczki suszonego
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego, pokruszonego
2 i 3/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

1) Zrobić nacięcie pośrodku schabu, wzdłuż całej jego długości. Odwrócić mięso i nakroić je po przeciwnej stronie. Rozłożyć na desce do krojenia, przykryć folią spożywczą i delikatnie rozbić. Zdjąć folię.

2) Wymieszać musztardę z czosnkiem. Pozostawić 1/3 mieszanki, resztą natrzeć mięso. Wymieszać szczypiorek z szałwią, tymiankiem, rozmarynem, 3/4 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki soli. Pozostawić 1/3 mieszanki, resztą natrzeć mięso.

3) Zwinąć mięso w roladę. Związać nicią. Posmarować oliwą. Posypać resztą soli i pieprzu.

4) Piec 1 godzinę na grillu, pod przykryciem.

5) Posmarować mięso resztą musztardy z czosnkiem, posypać resztą ziół. Piec jeszcze 20–25 minut, aż termometr do mięsa pokaże 70°C. Pokroić w plastry.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 199 kcal, 10 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 69 mg cholesterolu, 372 mg sodu, 2 g węglowodanów, 1 g błonnika, 25 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x