Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Sandwicze z tuńczykiem i mozzarellą

Sandwicze z tuńczykiem i mozzarellą

Tuńczyk to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy B3 dlatego warto spożywać go często. A kiedy dodamy do niego jeszcze kilka warzyw zyskamy smaczną i zdrową kolację.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

125 g tuńczyka w sosie własnym, odsączonego
1/4 łodygi selera naciowego, posiekanej
1/2 cebuli, drobno pokrojonej
1/4 szklanki majonezu
4 bułeczki do hamburgerów lub 8 kromek chleba pełnoziarnistego
4 plasterki chudego sera mozzarella
4 plasterki pomidorów
4 liście sałaty

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w misce tuńczyka z selerem naciowym, cebulą i majonezem. Posmarować pastą dolne połówki bułeczek. Położyć po plasterku sera i pomidora.

2) Ułożyć bułeczki na suchej blasze. Piec bez przykrycia 12–15 minut w temperaturze 180°C, aż bułeczki będą gorące, a ser się rozpuści. Położyć na każdą bułeczkę liść sałaty i przykryć wierzchem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 sandwicz zawiera: 363 kcal, 20 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 40 mg cholesterolu, 575 mg sodu, 25 g węglowodanów, 2 g błonnika, 20 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.6/5 - (8 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x