Kategoria: Sałatki
Sałatka z krabów i awokado
Świeży krab jest przysmakiem. Jego wyborne mięso dobrze smakuje z kruchymi jabłkami, kiełkami fasoli, kawałkami dojrzałego awokado oraz kaszą bulgur.
Sałatka meksykańska z wołowiną i chili
Na krótko przed podaniem warto włożyć nachos do piekarnika i posypać nimi sałatkę, gdy będą ciepłe.
Sałatka makaronowa z bekonem
Makaron do tej sałatki należy gotować al dente. Nie można go przegotować, bo będzie się rozpadał w sałatce.
Wędzony kurczak z awokado i serem
W tym przepisie ser brie można zastąpić fetą lub serem pleśniowym.
Pikantna sałatka pomidorowa
Wyszukajmy do tej sałatki najsmaczniejsze dostępne na rynku pomidory, bo efekt bardzo od nich zależy. Sałatka ma świeży i pikantny smak dzięki dodaniu cytryny, świeżej kolendry oraz mięty. Jej smak możemy z łatwością zmienić, jeśli użyjemy innych świeżych ziół i przypraw, takich jak cebula i czosnek.
Sałatka z fasolki, groszku i sałaty
Ta piękna sałatka to esencja wiosny. Można ją podawać z kurczakiem lub rybą i gotowanymi młodymi ziemniakami z dodatkiem masła.
Sałatka ziemniaczana z bekonem
Sałatka ziemniaczana z bekonem jest pyszna i chrupiąca. Wyborny smak zawdzięcza kremowemu dressingowi z majonezu i kwaśnej śmietany.
Pieczone warzywa marynowane
Potrawę tę można przyrządzić z innych, podobnych warzyw. Cukinię można zastąpić patisonem, a połowę marchewki pasternakiem lub młodymi ziemniakami. To doskonały dodatek do mięs i drobiu.
Szaszłyki z bekonem i pieczarkami
Bekon, pieczarki i pomidory pieczemy na szpadkach do szaszłyków razem z młodymi ziemniakami i kawałkami kabaczka. Szaszłyki podajemy na grillowanym chlebie ciabatta z sałatką z owoców cytrusowych.
Tajska sałatka z wołowiną i papają
Słodka i soczysta papaja, kruche listki sałaty oraz pachnące zioła to główne składniki tej sałatki inspirowanej kuchnią tajską. Podajmy ją z jaśminowym ryżem gotowanym w wywarze i aromatyzowanym listkami limonki.