Sałatkę ziemniaczaną można przygotować na różne sposoby. My proponujemy ją z dodatkiem duszonego mięsa z piersi kurczaka, ugotowanej fasolki i sosu bazyliowo-czosnkowego. Jest doskonała na ciepłe dni. Ładnie wygląda podana na liściach młodego szpinaku.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
225 g zielonej fasolki szparagowej
500 g ziemniaków, pokrojonych na duże kawałki
250 ml wywaru z kurczaka
3 ząbki czosnku, obrane
750 g piersi kurczaka, bez skóry i kości
50 g świeżej bazylii
2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
125 g liści młodego szpinaku, opłukanych i osuszonych
PRZYGOTOWANIE:
1) Doprowadzić do wrzenia i posolić wodę w dużym garnku. Wrzucić zieloną fasolkę szparagową, gotować, aż będzie miękka i przełożyć łyżką durszlakową do dużej miski. Wrzucić do garnka ziemniaki, gotować 15 minut na małym ogniu. Odcedzić, dodać do fasolki.
2) Wlać wywar z kurczaka i 250 ml wody na dużą patelnię, wrzucić czosnek. Doprowadzić wywar do wrzenia. Włożyć piersi kurczaka i dusić 15 minut na małym ogniu, pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Odwrócić w połowie czasu gotowania.
3) Wyjąć mięso i czosnek z wywaru, odłożyć. Odlać 80 ml wywaru i odstawić (resztę wykorzystać do innych potraw). Kiedy kurczak nieco przestygnie, pokroić mięso w kostkę, dodać do fasolki i ziemniaków.
4) Wlać wywar do blendera, dodać ugotowany czosnek, bazylię, majonez, skórkę i sok z cytryny oraz sól. Starannie utrzeć. Polać otrzymanym sosem mięso i warzywa. Podać je na liściach młodego szpinaku.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 400 kcal, 46 g białka, 14 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 21 g węglowodanów (w tym 4 g cukrów), 532 mg sodu, 5 g błonnika
Źródło zdjęcia: Shutterstock