Można dodać do sałatki trochę chrzanu, kaparów, posiekanych korniszonów lub ogórków kiszonych, startej gałki muszkatołowej i/lub pieprzu kajeńskiego.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1 wędzona makrela lub pstrąg (ok. 400 g)
125 g kwaśnej śmietany
80 g sera ricotta
1 cytryna
3 łyżki koperku, posiekanego
PRZYGOTOWANIE:
1) Zdjąć z ryby skórę, usunąć ości i rozdrobnić widelcem. Włożyć ją do dużej miski. Dodać śmietanę i ricottę.
2) Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Dodać do ryby łyżeczkę skórki z cytryny, łyżkę soku oraz koperek. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i wymieszać. Spróbować i jeśli trzeba, doprawić.
3) Przełożyć sałatkę do salaterki. Przykryć i wstawić do lodówki do chwili podania. Danie można przechowywać do 3 dni.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 468 kcal, 22 g białka, 41 g tłuszczów (15 g NKT), 2 g węglowodanów (2 g cukrów), <1 g błonnika, 803 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock