Paski kurczaka w chrupiącej panierce z sezamu, bułki tartej i płatków kukurydzianych podaje się na surówce z kapusty z ziołowym sosem winegret. Sałatka jest dość ostra, ponieważ do panierki dodaje się odrobinę sproszkowanego chili.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
450 g piersi kurczaka bez skóry
75 g świeżej bułki tartej
50 g płatków kukurydzianych, pokruszonych
4 łyżeczki sezamu i trochę do dekoracji
1 łyżeczka chili w proszku
2 jajka
sól i pieprz
Sałatka
1/4 białej kapusty
1/2 sałaty frisée
2 cykorie
Sos ziołowy
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
1 łyżka świeżego oregano, posiekanego
1 łyżka świeżego estragonu, posiekanego
1 łyżka białego octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE:
1) Nagrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Przekroić każdą pierś kurczaka poziomo na pół, a następnie wzdłuż na paski.
2) Wsypać do foliowej torebki bułkę tartą, sezam, płatki kukurydziane i chili. Starannie wymieszać. Rozbić w misce 2 jajka i lekko ubić.
3) Zanurzać po jednym pasku w jajku, a następnie wkładać do torebki. Kiedy w torebce znajdzie się kilka kawałków kurczaka, potrząsać energicznie, aby wszystkie dokładnie pokryły się panierką. Wyjąć mięso z torebki i przełożyć na 2 blachy do pieczenia tak, żeby kawałki nie zachodziły na siebie.
4) Piec kurczaka 15–20 minut, w połowie pieczenia obrócić kawałki na drugą stronę.
5) Zrobić sałatkę. Drobno posiekać kapustę i włożyć do dużej miski. Rozdzielić liście sałaty frisée oraz cykorii i jeśli są zbyt duże, porwać je na kawałki. Włożyć do miski z kapustą.
6) Włożyć wszystkie składniki sosu do małego zakręcanego słoika i potrząsnąć. Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę i wymieszać.
7) Rozłożyć sałatkę na 4 talerze, a na wierzchu położyć kawałki upieczonego kurczaka. Posypać ziarnami sezamu i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 440 kcal, 32 g białka, 23 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 29 g węglowodanów (w tym 5 g cukrów), 2,5 g błonnika
Źródło zdjęcia: Shutterstock