Awokado, krewetki i oliwa z oliwek są bogate w zdrową dla serca witaminę E.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
21 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
12 średnich surowych krewetek (500 g), obranych
1/4 łyżeczki soli
mielony czarny pieprz, do smaku
tłuszcz w spreju, do smażenia
1 awokado, obrane i pokrojone w plasterki
12 małych pomidorków śliwkowych lub koktajlowych cherry, pokrojonych
1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
2 łyżki marynowanej papryczki chili jalapeño, grubo posiekanej
2 łyżki zalewy ze słoika z papryczkami chili jalapeño
3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka oliwy z oliwek
16 małych chipsów nachos
2 łyżki świeżej kolendry, grubo posiekanej
65 g kwaśnej śmietany
liście sałaty, do podania
PRZYGOTOWANIE:
1) Mocno rozgrzać grill. Oprószyć krewetki solą i pieprzem, a następnie spryskać tłuszczem w spreju.
2) Grillować je po 2–3 minuty z każdej strony, aż uzyskają różowy kolor. Odłożyć, aby przestygły.
3) Wymieszać w dużej misce awokado z pomidorami, cebulą, papryczką chili jalapeño, zalewą, kminem rzymskim i oliwą. Odstawić na 5 minut. Wrzucić krewetki, chipsy i kolendrę. Ponownie wymieszać sałatkę.
4) Na czterech talerzach rozłożyć liście sałaty, a na nich sałatkę. Podawać z kleksem śmietany na wierzchu.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 321 kcal, 25 g białka, 18 g tłuszczów, 5 g tłuszczów nasyconych, 15 g węglowodanów, 3 g błonnika, 1,3 g soli
Źródło zdjęcia: Shutterstock