Ta pyszna sałatka składa się z czterech warstw. W miseczkach z tortilli najpierw rozkładamy liście sałaty lodowej, następnie chrupiące kawałki tortilli i kurczaka w salsie pomidorowej, którego posypujemy tartym serem i pokrojonym w awokado.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
4 tortille kukurydziane o średnicy 15 cm, pokrojone w 8 klinów
60 ml soku z limonki (z 2 limonek)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki chili w proszku
375 g łagodnego sosu salsa z pomidorów
4 łyżki listków świeżej kolendry, posiekanych
300 g ugotowanych piersi lub udek kurczaka
300 g fasoli pinto lub czerwonej z puszki, opłukanej i osączonej
1/2 główki sałaty lodowej, poszatkowanej
40 g sera cheddar, startego
1 awokado, pokrojone
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Ułożyć pokrojone tortille na blasze do pieczenia. Spryskać oliwą z oliwek w spreju, skropić 2 łyżkami soku z limonki, posypać solą i chili w proszku. Piec 7 minut, aż staną się kruche.
2) Wymieszać w dużej misce sos salsa z kolendrą i resztą soku z limonki. Dodać kurczaka i fasolę, wymieszać.
3) Rozłożyć w miseczkach poszatkowaną sałatę, a potem kawałki tortilli i kurczaka z salsą i fasolą. Posypać serem i pokrojonym awokado. Podawać od razu.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 432 kcal, 31 g białka, 24 g tłuszczów (w tym 7 g NKT), 23 g węglowodanów (w tym 8 g cukrów), 1124 mg sodu, 8 g błonnika
Źródło zdjęcia: Shutterstock