Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

Zaparzanie śledzi to metoda, dzięki której mięso pozostaje soczyste i nie pachnie tak intensywnie, jak wtedy, gdy się je grilluje czy piecze. Sałatkę śledziową najlepiej podawać z razowym chlebem.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

4 solone, wędzone śledzie
2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
1 mała cebula, drobno posiekana
1 liść laurowy
200 g młodego szpinaku
150 g ogórka, pokrojonego w kostkę
1 duża marchewka, starta
3 cebule dymki, pokrojone w cienkie plasterki
1 kruche, czerwone jabłko deserowe
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
1 łyżka świeżej trybuli, posiekanej
1 łyżka koperku, posiekanego
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1) Włożyć śledzie do wysokiego, wąskiego żaroodpornego naczynia, ogonami do góry. Zalać w całości wrzątkiem. Pozostawić na 5–8 minut, aż mięso zacznie dzielić się na płatki. Wyjąć śledzie, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pozostawić do ostygnięcia.

2) Przygotować marynatę: wymieszać w szklanym naczyniu 2 łyżki oliwy, ocet, cebulę i liść laurowy.

3) Kiedy śledzie ostygną już na tyle, że będzie można wziąć je do ręki, podzielić mięso na małe kawałki (skórę i ości wyrzucić). Włożyć rybę do marynaty i pozostawić w niej, aż całkiem ostygnie, a następnie przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki.

4) Przygotować sałatkę. Włożyć szpinak do salaterki, dodać ogórek, marchewkę i dymkę. Pokroić jabłko w kostkę, dodać do sałatki. Wymieszać wszystkie składniki.

5) Usunąć liść laurowy z marynaty, w której moczyły się śledzie. Dodać śledzie i marynatę do sałatki, wymieszać. Wsypać natkę pietruszki, trybulę i koperek, ponownie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, polać resztą oliwy. Podawać od razu.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 498 kcal, 32 g białka, 37 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 9 g węglowodanów (w tym 8 g cukru), 3 g błonnika

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x