Nie należy zostawiać sajgonek zbyt długo bez przykrycia, ponieważ papier ryżowy wyschnie i nie będzie smaczny. Najlepiej zawinąć je w folię spożywczą lub wilgotną ściereczkę.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
30 g makaronu ryżowego vermicelli
1/2 czerwonej papryki
1/2 marchewki
1 ogórek, bez pestek
6 strączków groszku śnieżnego lub cukrowego
2 cebulki dymki
6 okrągłych płatów papieru ryżowego
6 listków świeżej mięty lub bazylii
6 listków świeżej kolendry
Dip
1 łyżka sosu hoisin
2 łyżeczki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
odrobina oleju sezamowego
szczypta pokruszonych orzechów
PRZYGOTOWANIE:
1) Włożyć makaron do żaroodpornej miski. Zalać wrzątkiem i odstawić na 6–8 minut, żeby zmiękł. Odcedzić i pokroić nożyczkami na krótsze kawałki.
2) Pokroić cienko warzywa. Wymieszać w miseczce wszystkie składniki na dip.
3) Włożyć pierwszy płat papieru ryżowego do miski z ciepłą wodą mniej więcej na 30 sekund. Gdy zmięknie, ułożyć go na czystej desce do krojenia i osuszyć papierowym ręcznikiem.
4) Rozłożyć na środek płatu 1/3 makaronu, warzyw i ziół (gdy robimy 3 sajgonki) lub 1/6 makaronu, warzyw i ziół (gdy robimy 6 sajgonek). Zagiąć płat do środka z prawej i lewej strony oraz od góry, aby częściowo przykryć nadzienie. Zwinąć sajgonki od dołu, by miały kształt cygara.
5) Przygotować w taki sam sposób pozostałe sajgonki. Podawać z dipem do maczania.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 254 kcal, 5 g białka, 3 g tłuszczów (<1 g tłuszczów nasyconych), 52 g węglowodanów (9 g cukrów), 4 g błonnika, 401 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock