Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Sajgonki na zimno

Sajgonki na zimno

Nie należy zostawiać sajgonek zbyt długo bez przykrycia, ponieważ papier ryżowy wyschnie i nie będzie smaczny. Najlepiej zawinąć je w folię spożywczą lub wilgotną ściereczkę.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

15 minut

LICZBA PORCJI:

2


SKŁADNIKI:

30 g makaronu ryżowego vermicelli
1/2 czerwonej papryki
1/2 marchewki
1 ogórek, bez pestek
6 strączków groszku śnieżnego lub cukrowego
2 cebulki dymki
6 okrągłych płatów papieru ryżowego
6 listków świeżej mięty lub bazylii
6 listków świeżej kolendry

Dip
1 łyżka sosu hoisin
2 łyżeczki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
odrobina oleju sezamowego
szczypta pokruszonych orzechów

PRZYGOTOWANIE:

1) Włożyć makaron do żaroodpornej miski. Zalać wrzątkiem i odstawić na 6–8 minut, żeby zmiękł. Odcedzić i pokroić nożyczkami na krótsze kawałki.

2) Pokroić cienko warzywa. Wymieszać w miseczce wszystkie składniki na dip.

3) Włożyć pierwszy płat papieru ryżowego do miski z ciepłą wodą mniej więcej na 30 sekund. Gdy zmięknie, ułożyć go na czystej desce do krojenia i osuszyć papierowym ręcznikiem.

4) Rozłożyć na środek płatu 1/3 makaronu, warzyw i ziół (gdy robimy 3 sajgonki) lub 1/6 makaronu, warzyw i ziół (gdy robimy 6 sajgonek). Zagiąć płat do środka z prawej i lewej strony oraz od góry, aby częściowo przykryć nadzienie. Zwinąć sajgonki od dołu, by miały kształt cygara.

5) Przygotować w taki sam sposób pozostałe sajgonki. Podawać z dipem do maczania.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 254 kcal, 5 g białka, 3 g tłuszczów (<1 g tłuszczów nasyconych), 52 g węglowodanów (9 g cukrów), 4 g błonnika, 401 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x