Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Razowiec na zimę

Razowiec na zimę

Zarodki pszenicy i otręby znajdujące się w mące razowej zawierają witaminę E i błonnik – substancje, które ulegają zniszczeniu podczas produkcji mąki białej. Dynia dostarcza dodatkowej dawki błonnika.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

55 minut (+120 minut wyrastanie)

LICZBA PORCJI:

2 bochenki


SKŁADNIKI:

490 g razowej mąki chlebowej o wysokiej zawartości glutenu
420 g białej mąki chlebowej o wysokiej zawartości glutenu, i nieco więcej, do oprószenia
1 łyżeczka drożdży instant
170 ml półtłustego mleka
180 g miodu
2 łyżeczki soli
2 duże jajka, lekko ubite
390 g dyni, ugotowanej i przetartej
2 łyżki oliwy z oliwek, i nieco więcej, do smarowania
2 pęczki cebuli dymki, grubo posiekanej
2 łyżki świeżego rozmarynu, posiekanego
150 g pestek słonecznika

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać oba rodzaje mąki w dużej misce. Odsypać 350 g do osobnej dużej miski, dodać do niej drożdże.

2) Podgrzać w garnku mleko ze 125 ml wody i miodem, wlać do miski z mąką i drożdżami, wymieszać. Dodać sól i jajka. Ucierać pół minuty mikserem nastawionym na niskie obroty, a następnie zwiększyć obroty i wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty.

3) Dodać dynię, oliwę, dymkę, rozmaryn, pestki słonecznika i resztę mąki. Mieszać ciasto, aż składniki dobrze się połączą.

4) Wyłożyć je na blat oprószony mąką. Zagniatać 6–8 minut, aż będzie gładkie. Jeśli zajdzie potrzeba, podsypać mąką. Uformować kulę, włożyć do miski posmarowanej oliwą i przekręcać, by pokryło się tłuszczem. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, do wyrośnięcia.

5) Ponownie zagnieść ciasto, przełożyć na natłuszczony blat. Podzielić na pół. Pozostawić na 10 minut, by odpoczęło.

6) Posmarować oliwą dwie keksówki o wymiarach 23 x 13 cm. Uformować dwa bochenki, włożyć do foremek, przykryć luźno natłuszczoną folią spożywczą i pozostawić na 50 minut w ciepłym miejscu, by wyrosły (powinny dwukrotnie zwiększyć objętość).

7) Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Piec chleby 30 minut. Wyjąć z formy na metalową kratkę, aby przestygły. Gotowe bochenki, postukane od spodu, powinny wydawać głuchy odgłos.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 205 kcal, 7 g białka, 5 g tłuszczów, 1 g tłuszczów nasyconych, 34 g węglowodanów, 3 g błonnika, 0,4 g soli

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x