Bataty powinny być pokrojone w kostkę nie większą niż 1 cm – w przeciwnym razie będą twarde w środku.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
500 g batatów
25 g płatków migdałowych
20 liści świeżej szałwii
700 g ravioli z ricottą lub szpinakiem
35 g parmezanu, startego
PRZYGOTOWANIE:
1) Zagotować wodę w czajniku. Obrać bataty i pokroić w małą kostkę.
2) Na dużej głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin. Smażyć bataty na średnim ogniu 12 minut, aż zmiękną i się przyrumienią. Dodać migdały i szałwię, smażyć kolejne 3 minuty, często mieszając.
3) Wlać wodę z czajnika do dużego rondla, przykryć i ponownie doprowadzić do wrzenia. Dodać sporą szczyptę soli i wsypać ravioli. Przykryć i doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć pokrywkę i gotować 5 minut. Odcedzić.
4) Przełożyć ravioli na patelnię. Skropić łyżką oliwy z oliwek extra virgin, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać parmezanem i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 530 kcal, 30 g białka, 15 g tłuszczów (6 g NKT), 70 g węglowodanów (9 g cukrów), 5 g błonnika, 115 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock