Trudno się oprzeć aromatowi racuchów pomarańczowych. Są zdrowe, ponieważ robi się je z mąki pełnoziarnistej i niesłodzonego musu jabłkowego.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
16 racuchów
SKŁADNIKI:
3 białka
1 szklanka soku pomarańczowego
1/3 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
1/4 łyżeczki esencji pomarańczowej
150 g mąki razowej
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki marmolady pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE:
1) Zmiksować białka, sok pomarańczowy, mus jabłkowy i esencję pomarańczową.
2) Wymieszać w misce mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Zrobić wgłębienie na środku. Wlać zmiksowaną mieszankę, lekko wymieszać.
3) Wlewać po dwie łyżki ciasta na gorącą, natłuszczoną patelnię. Odwrócić, gdy na wierzchu pojawią się bąbelki. Smażyć, aż druga strona się przyrumieni. Podawać z marmoladą.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
2 racuchy zawierają: 150 kcal, śladowe ilości tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 0 mg cholesterolu, 238 mg sodu, 35 g węglowodanów, 3 g błonnika, 4 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock