Papryczka chili zawiera substancje odżywcze, które chronią przed nowotworami i innymi chorobami przewlekłymi.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
6 dużych pszennych tortilli
1 duży pomidor, bez gniazd nasiennych, drobno pokrojony
120 g sera cheddar, grubo startego
100 g papryczek chili w occie, osączonych i posiekanych
1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
1/4 łyżeczki soli
mielony czarny pieprz
tłuszcz w spreju, do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 130°C. Ułożyć 3 tortille na blacie. Rozłożyć na nich pomidory, ser, papryczkę chili. Posypać kolendrą, solą i pieprzem. Przykryć pozostałymi tortillami i delikatnie je docisnąć.
2) Spryskać tłuszczem dużą patelnię o nieprzywierającym dnie, rozgrzać na dość dużym ogniu. Smażyć każdy placek po 2 minuty z każdej strony, aż lekko się przyrumieni, a ser się rozpuści. Układać na blasze do pieczenia w ciepłym piekarniku, aby nie ostygły. Pokroić każdy placek na 4 trójkątne kawałki i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 410 kcal, 16 g białka, 12 g tłuszczów, 7 g tłuszczów nasyconych, 63 g węglowodanów, 3 g błonnika, 1,5 g soli
Źródło zdjęcia: Shutterstock