Przygotowane do grillowania pulpeciki na szpadkach najlepiej przechowywać w lodówce aż do rozpoczęcia pieczenia, gdy grill jest już w pełni rozgrzany.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
3 szalotki
2 ząbki czosnku
100 g suszonych moreli
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżka sosu chutney z mango
100 ml soku pomarańczowego
1 szczypta pieprzu kajeńskiego
sól
1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
1 mała czerwona papryczka chili
300 g chudego mielonego mięsa wołowego
1 białko z jajka
1/2 łyżeczki imbiru
świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1) Przygotować salsę. Obrać i drobno posiekać 2 szalotki oraz ząbek czosnku. Posiekać morele. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim szalotkę z czosnkiem. Dodać morele i krótko dusić razem. Dodać chutney z mango i sok pomarańczowy.
2) Przyprawić salsę pieprzem kajeńskim i odrobiną soli, zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać posiekaną kolendrę.
3) Do pulpecików obrać i drobno posiekać trzecią szalotkę i drugi ząbek czosnku. Papryczkę chili oczyścić i także drobno posiekać. Włożyć do miski mięso mielone, szalotkę, czosnek i chili, dodać białko z jajka, przyprawić imbirem, solą i pieprzem. Zagnieść całość, żeby powstała gładka masa.
4) Uformować z masy mięsnej 24 pulpeciki. Namoczyć w wodzie szpadki bambusowe i nadziać na każdą po trzy pulpety. Rozpalić grill i piec na nim pulpety na szpadkach 12–15 minut, obracając od czasu do czasu. Podać do potrawy sałatkę ryżową i/lub chlebek pitta prosto z pieca.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 185 kcal, 17 g białka, 6 g tłuszczów, 15 g węglowodanów
Źródło zdjęcia: Shutterstock