Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Pudding ryżowy

Pudding ryżowy

Nasz pudding ryżowy jest znacznie zdrowszy od tradycyjnych wersji. Mlekiem sojowym można zastąpić mleko krowie także w wypiekach.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

100 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

3 szklanki waniliowego mleka sojowego
2/3 szklanki brązowego ryżu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
2 jajka w temperaturze pokojowej, rozmącone
1/2 szklanki rodzynków
1/2 szklanki posiekanych orzechów, na przykład brazylijskich, włoskich lub migdałów

PRZYGOTOWANIE:

1) W rondlu ustawionym na średnim ogniu wymieszać mleko sojowe z ryżem, cynamonem i solą. Doprowadzić do wrzenia, po czym zredukować ogień, przykryć i gotować 1 i 1/2 godziny. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut, by ryż nieco przestygł.

2) Dodać 1/2 szklanki ugotowanego ryżu do jajek, cały czas mieszając. Stopniowo dodawać do pozostałego ryżu, nie przerywając mieszania. Gotować na małym ogniu 5 minut, mieszając, aż pudding zgęstnieje. Dodać rodzynki i orzechy. Wymieszać i podawać od razu na ciepło lub na zimno po schłodzeniu w lodówce.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 354 kcal, 13 g białka, 50 g węglowodanów, 4 g błonnika, 12 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 106 mg cholesterolu, 256 mg soli

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

4.8/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x