Pudding ryżowy
Nasz pudding ryżowy jest znacznie zdrowszy od tradycyjnych wersji. Mlekiem sojowym można zastąpić mleko krowie także w wypiekach.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
100 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
3 szklanki waniliowego mleka sojowego
2/3 szklanki brązowego ryżu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
2 jajka w temperaturze pokojowej, rozmącone
1/2 szklanki rodzynków
1/2 szklanki posiekanych orzechów, na przykład brazylijskich, włoskich lub migdałów
PRZYGOTOWANIE:
1) W rondlu ustawionym na średnim ogniu wymieszać mleko sojowe z ryżem, cynamonem i solą. Doprowadzić do wrzenia, po czym zredukować ogień, przykryć i gotować 1 i 1/2 godziny. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut, by ryż nieco przestygł.
2) Dodać 1/2 szklanki ugotowanego ryżu do jajek, cały czas mieszając. Stopniowo dodawać do pozostałego ryżu, nie przerywając mieszania. Gotować na małym ogniu 5 minut, mieszając, aż pudding zgęstnieje. Dodać rodzynki i orzechy. Wymieszać i podawać od razu na ciepło lub na zimno po schłodzeniu w lodówce.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 354 kcal, 13 g białka, 50 g węglowodanów, 4 g błonnika, 12 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 106 mg cholesterolu, 256 mg soli
Źródło zdjęcia: Adobe Stock