Teraz są najsłodsze. Domowy sok z malin to prawdziwy skarb, po który będziecie z przyjemnością sięgać w zimie. To prawdziwe remedium na przeziębienia, ale też doskonały dodatek do zimowej herbaty.
Składniki na domowy sok malinowy
- 1 kg malin
- 700 g białego cukru
Jak zrobić domowy sok malinowy
- Maliny wkładaj do słoja warstwami i przesypuj je cukrem.
- Górę słoja zabezpiecz gazą z gumką.
- Odstaw na 5 dni w zacienione miejsce. Pamiętaj, aby dwa razy dziennie mieszać owoce, by nie spleśniały.
- Szóstego dnia przełóż owoce wraz z sokiem do garnka z grubym dnem i zagotuj.
- Odcedź sok przez drobne sito i gorący przelej do wyparzonych słoików. Mocno zakręć.
- Ustaw słoiki do wystudzenia dnem do góry. Sprawdź, czy się zamknęły, jeśli nie – możesz je dodatkowo zapasteryzować.
- Sok przechowuj w chłodnym zacienionym miejscu.