Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Domowy sok z malin na zimę. Najprostszy przepis

Domowy sok z malin na zimę. Najprostszy przepis

Teraz są najsłodsze. Domowy sok z malin to prawdziwy skarb, po który będziecie z przyjemnością sięgać w zimie. To prawdziwe remedium na przeziębienia, ale też doskonały dodatek do zimowej herbaty.

Składniki na domowy sok malinowy

  • 1 kg malin
  • 700 g białego cukru

Jak zrobić domowy sok malinowy

  1. Maliny wkładaj do słoja warstwami i przesypuj je cukrem.
  2. Górę słoja zabezpiecz gazą z gumką.
  3. Odstaw na 5 dni w zacienione miejsce. Pamiętaj, aby dwa razy dziennie mieszać owoce, by nie spleśniały.
  4. Szóstego dnia przełóż owoce wraz z sokiem do garnka z grubym dnem i zagotuj.
  5. Odcedź sok przez drobne sito i gorący przelej do wyparzonych słoików. Mocno zakręć.
  6. Ustaw słoiki do wystudzenia dnem do góry. Sprawdź, czy się zamknęły, jeśli nie – możesz je dodatkowo zapasteryzować.
  7. Sok przechowuj w chłodnym zacienionym miejscu.
Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Przeczytaj również... x