Kategoria: Przekąski

Kanapki z dolcelatte i gruszkami
Plastry soczystej gruszki, ser pleśniowy dolcelatte oraz orzechy pekan, podane na lekko opieczonych kromkach chleba, to wyjątkowo smakowite zestawienie. Chleb powinien być grubo pokrojony, wówczas przekąska będzie bogatsza w węglowodany.

Zielony napój smoothie z pomidorami
Oto sałata w innej niż zawsze formie. Delikatne listki wymieszane z ziołami i owocami tworzą niezwykły napój, dostarczający mnóstwa chlorofilu, zielonego barwnika roślinnego, który między innymi pobudza tworzenie czerwonych ciałek krwi.

Duszona brukselka
Brukselkę przed gotowaniem warto nakroić na krzyż od spodu. W ten sposób brukselka ugotuje się szybciej i bardziej równomiernie.

Sałatka z karczochami
Mieszanka karczocha, papryki, selera i sałat to bomba witaminowa, która świetnie smakuje.

Razowiec na zimę
Zarodki pszenicy i otręby znajdujące się w mące razowej zawierają witaminę E i błonnik – substancje, które ulegają zniszczeniu podczas produkcji mąki białej. Dynia dostarcza dodatkowej dawki błonnika.

Brokuły i kalafior z sosem śmietanowym
Sos śmietanowy z dodatkiem bogatego w przeciwutleniacze soku marchewkowego jest równie zdrowy, jak podane z nim warzywa.