Kategoria: Przekąski
Delikatne ciasteczka z dyni
Są wilgotne i lekko ciągliwe, pełne beta-karotenu i błonnika.
Risotto malinowo-waniliowe
To słodkie owocowe risotto możemy przyrządzić, gdy znudzi nam się tradycyjny ryż z jabłkami. Świeże maliny nadają deserowi oryginalną, bladoróżową barwę i słodycz, a za sprawą uprażonych płatków migdałowych jest on lekko chrupiący.
Klopsiki w kwaskowatym sosie
Klopsiki indycze podaje się z pysznym, kwaskowatym sosem barbecue przygotowanym na bazie keczupu. Aby przygotować osiem sztuk, wystarczy kupić 150 g mielonego mięsa indyka. Gotowanie zajmuje nieco ponad pół godziny.
Fondue z sera ementaler
Do fondue tradycyjnie dodaje się białe wino, które wzbogaca smak oraz sprawia, że sos się nie ciągnie. Jeśli jednak nie chcemy używać wina, możemy je zastąpić wywarem lub sokiem jabłkowym.
Tzatziki
Bakterie obecne w jogurcie mają korzystny wpływ na pracę jelit. Pomagają strawić białko mleczne i zapewniają równowagę mikroflory w jelitach.
Kanapki z tuńczykiem i salsą
Salsa nie tylko wzbogaca smak tuńczyka z puszki, lecz również sprawia, że staje się on bardziej soczysty bez konieczności dodawania oleju. Awokado zapewnia mu zaskakująco kremową konsystencję, a także dodaje mnóstwo „dobrych” kwasów tłuszczowych.
Chińskie pierożki dim sum
Te chińskie pierożki, znane także jako shao may lub shiu may, mają farsz z kurczaka, który jest lżejszy niż tradycyjny farsz z wieprzowiny. Można użyć gotowego ciasta won ton lub przygotować je samemu. Pierożki dim sum stanowią smaczną przystawkę do wielodaniowego posiłku.
Pizza z chlebka pitta
Jedzenie papryki, bogatej w witaminę C, pomaga zmniejszyć ryzyko udaru.
Stromboli z szynką i serem
Amerykański posiłek na smaczne śniadanie. Bez związku z kuchnią włoską. W naszej propozycji z „tradycyjnym” bekonem i serem szwajcarskim.
Miętowa salsa z mango
Mango to soczysty owoc o słodkim smaku, który jest dostępny całym rokiem dzięki czemu miętową salsę możesz przygotować zawsze kiedy przyjdzie ci ochota.