Kategoria: Przekąski

Sałatka z wędzonej ryby
Można dodać do sałatki trochę chrzanu, kaparów, posiekanych korniszonów lub ogórków kiszonych, startej gałki muszkatołowej i/lub pieprzu kajeńskiego.

Błyskawiczna frittata
Frittata to doskonała potrawa śniadaniowa. Można ją również podać na lunch lub kolację albo potraktować jako dodatek do sandwicza.

Bułki scones z makiem
Dzięki użyciu maślanki i soku pomarańczowego zamiast kremówki, bułki scones z makiem są mniej tuczące niż bułki tradycyjne. Suszone żurawiny, skórka pomarańczowa i płatki owsiane urozmaicają ten niskokaloryczny przysmak.

Sałatka z tuńczyka i fasolki szparagowej
W przepisie można wykorzystać świeże steki lub tuńczyka z puszki. Można też zastąpić go usmażonymi na patelni krewetkami lub łososiem.

Krajanka morelowa
Krajanki to ciasta, które przekłada się po upieczeniu na metalową kratkę, aby wystygły, a następnie kroi się je na kawałki.

Lekki chleb żytni
Mąka żytnia zawiera znacznie mniej glutenu niż pszenna, więc wypiekany z niej chleb jest mało pulchny, a za to dość wilgotny. Tradycyjnie doprawia się go kminkiem. Taki chleb doskonale smakuje z miękkimi serami.