Kategoria: Przekąski
Koktajl pomarańczowo-pomidorowy
Ten wspaniały gęsty koktajl, pełen dających energię węglowodanów, to znakomity odświeżający napój na śniadanie czy wczesny lunch. Można go też podać gościom zamiast drinka przed obiadem.
Gofry
Gofry wystarczą na sute śniadanie dla dwóch głodnych osób. Podajemy przepis na 4 podwójne gofry.
Sałatka złocisto-szmaragdowa
Oto niecodzienne zestawienie słodkiego i miękkiego miąższu mango z kruchymi listkami sałaty. Ta barwna i odświeżająca sałatka najlepiej smakuje z ciepłym pełnoziarnistym pieczywem – chlebem lub bułeczkami.
Bagietka z pieczonymi warzywami
Przygotujemy z bagietki i dużej ilości papryki, cukinii, czerwonej cebuli pieczonej z czosnkiem i rozmarynem oraz pokruszonego sera feta kanapki w stylu śródziemnomorskim. To będzie prawdziwa uczta kanapkowa. Co ważne, zawierają one znacznie mniej tłuszczu niż tradycyjne kanapki z serem lub wędliną.
Grillowane ostrygi z koprem włoskim i szpinakiem
Niektórzy smakosze jadają ostrygi wyłącznie na surowo, ale jeśli do nich nie należysz, koniecznie wypróbuj ten przepis. Ostrygi z dodatkiem ziemniaków, kopru włoskiego i szpinaku, podane z ciepłym chlebkiem pitta, są wyjątkowo smaczne.
Marynowany łosoś z imbirem
Przepis na marynowanego surowego łososia w sosie musztardowo-koperkowym pochodzi ze Skandynawii. Rybę trzeba marynować dwa dni, dlatego powinniśmy się upewnić, czy jest naprawdę świeża. Możemy ją podać jako przystawkę, z pełnoziarnistym albo żytnim pieczywem.
Tartaletki z bekonem
Jeśli tylko masz więcej czasu o poranku warto przygotować te pyszne tartaletki. Rodzina będzie zachwycona.
Bliny z rybami i kawiorem
Bliny to potrawa pochodząca z Rosji. Oryginalnie robi się je z mąki gryczanej, my proponujemy je w wersji z mąki razowej, ze śmietaną, marynowanym śledziem, wędzonym łososiem i kawiorem.
Sałaty liściaste z figami
Figi są najbardziej aromatyczne, kiedy mają niebieskawą skórkę, są miękkie i dojrzałe. Takich fig nie trzeba obierać ze skórki.
Szybki chleb razowy
Ciasto na ten chleb wyrasta tylko raz i nie trzeba go zagniatać, więc trudno o łatwiejszy przepis. Powstał on na podstawie receptury opracowanej w latach czterdziestych XX wieku przez Doris Grant.