Kategoria: Przekąski

Bruschetta z pieczonymi karczochami i papryką
Tosty z karczochami i salami przyrządza się błyskawicznie z kromek ciabatty, smarując je tapenadą, której zawdzięczają wyrazisty aromat oliwek, oliwy i czosnku.

Szaszłyki z bekonem i pieczarkami
Bekon, pieczarki i pomidory pieczemy na szpadkach do szaszłyków razem z młodymi ziemniakami i kawałkami kabaczka. Szaszłyki podajemy na grillowanym chlebie ciabatta z sałatką z owoców cytrusowych.

Sałatka z indyka i czerwonej kapusty
To wspaniała, chrupiąca sałatka zimowa, pełna kontrastujących smaków i polana oryginalnym sosem z żurawin i oleju z orzechów włoskich. Czerwona kapusta ciekawie wygląda w sałatce, lecz zabarwia inne składniki, więc należy dodawać ją na samym końcu.

Jajka zapiekane z szynką i serem
Jajka zapiekane w kokilkach, zwane en cocotte, z dodatkiem szynki i sera, to szybki do przyrządzenia i prosty, a przy tym lekki i smaczny lunch. Jedyny potrzebny dodatek to grzanka z razowego pieczywa.

Dip szpinakowy zapiekany w chlebie
Do dipu, poza typowymi warzywami, jakie się podaje, można zaserwować rzodkiewki, pokrojoną w paski czerwoną paprykę, groszek cukrowy i pomidorki koktajlowe.

Pasztet z indyka i soczewicy
Ten pasztet, doprawiony czosnkiem i świeżą kolendrą, robimy z mielonego mięsa indyka, wątróbki indyczej i soczewicy. Jest on znakomitą przystawką i zawiera znacznie mniej tłuszczu niż tradycyjny. Podawać z grzankami z bułki maślanej lub innego pieczywa, ze świeżymi warzywami.