Kategoria: Przekąski
Quesadillas
Nawet dzieci uwielbiają quesadillas! W tym daniu można eksperymentować z różnymi dodatkami, lecz nie należy przesadzać z ilością nadzienia, gdyż quesadillas powinny być dość cienkie, żeby się nie rozpadły.
Pizza po grecku
Czerwona cebula, pomidorki koktajlowe cherry, oliwki i ser feta nadają tej błyskawicznej pizzy śródziemnomorski charakter. Można do niej podać sałatkę z rukoli lub drobnych listków sałaty masłowej.
Kruche babeczki z aromatycznym kremem z mango
Czy może być coś szybszego do przygotowania niż świeże owoce zmiksowane z jogurtem greckim oraz kremem cytrynowym, podane w gotowych babeczkach? Deser ten jest wyjątkowo pyszny i ma wspaniałą, kremową konsystencję.
Kebab jagnięcy po grecku
Jagnięcinę należy zamarynować w oliwie z dodatkiem czosnku, świeżego oregano i soku z cytryny. Gdy mięso będzie się piekło, kuchnia wypełni się wspaniałym aromatem.
Kurczak miodowo-musztardowy
Polędwiczki z kurczaka są najlepszymi, ale także najdroższymi kawałkami mięsa kurczaka. Można je zastąpić piersiami bez skóry i kości lub udkami pokrojonymi na kawałki wielkości 2,5 cm.
Szwedzki chleb żytni
Z tego przepisu wychodzą aż 3 bochenki chleba, więc część można zamrozić i wykorzystać później.
Sałatka z pieczywem kukurydzianym
Ta sałatka świetnie sprawdza się podczas imprez jako przekąska, ale też jako drugie śniadanie do pracy.
Półmisek warzyw z dipem orzechowym
To świetne danie na przyjęcie – nie tylko bogate w błonnik, ale i bardzo smaczne.
Tuńczyk sashimi z awokado
Surowa ryba, z której robimy sashimi, powinna być bardzo świeża. Całość możemy posypać prażonymi ziarnami czarnego sezamu lub położyć na wierzch płatki różowego marynowanego imbiru.
Sos makowy
Jeśli chcemy szybko przygotować sos na bazie oleju i octu, wystarczy, że umieścimy wszystkie składniki w słoiku z zakrętką i mocno nim potrząśniemy. Po jakimś czasie olej od dzieli się od octu, a wtedy należy ponownie potrząsnąć słoikiem.