Kategoria: Przekąski
Muffinki z cheddarem i pieprzem
Jeśli chcesz upiec malutkie albo bardzo duże muffinki, nie musisz zmieniać temperatury pieczenia, a jedynie czas. Malutkie będą się piekły 10–15 minut, a bardzo duże – 20–40 minut.
Smażony kalafior z papryką
Kalafior ma łagodny smak, dlatego idealnie pasuje do wszystkich mięsnych i rybnych dań.
Bułki z brzoskwiniami, serem brie i kiełkami
Brzoskwinie i warzywa, z których się przyrządza tę pyszną kanapkę, dostarczają wielu substancji odżywczych.
Baba ganusz (pasta z bakłażana)
Podawaj pastę baba ganusz z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki i grillowanym chlebkiem pita, pokrojonym w trójkąty.
Kanapka na gorąco z pomidorem, mozzarellą i bazylią
Świeże zioła, na przykład bazylia, zawierają pewną ilość ochronnych przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i beta-karoten.
Ziemniaki z bekonem
Ziemniaki z bekonem przyrządza się łatwo i szybko. Są pyszną przekąską, albo dodatkiem do głównego dania.
Granita arbuzowa
Przygotowanie orzeźwiającej, różowej granity jest doskonałym sposobem na wykorzystanie niezużytego arbuza, ponieważ zachowuje ona wszelkie wartości odżywcze świeżego owocu.
Kurczak tikka
„Tikka” oznacza kawałeczki. W przypadku tej klasycznej potrawy są to kawałeczki świeżej piersi kurczaka. Marynuje się je przez noc w jogurcie z aromatycznymi przyprawami, następnie nabija na szpadki i opieka pod grillem.
Bakłażanowe roladki
W odróżnieniu od wielu innych dań z bakłażanów, które dosłownie pływają w tłuszczu, te roladki zawierają niewiele oliwy. Polubią je nie tylko wegetarianie, lecz również wielbiciele mięsa. Roladki można przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Podawać z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.
Wiejska sałatka grecka
W tej sałatce wykorzystujemy małe ogórki gruntowe, ale jeśli nie uda ci się ich kupić, możesz wykorzystać ogórka sałatkowego.