Bogate w białko przegrzebki z malutkimi pomidorkami pełnymi witaminy C są szybkie do przygotowania. Podaje się je na stół bezpośrednio z patelni, jeszcze skwierczące.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
500 g przegrzebków
4 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku, wyciśnięte
500 g pomidorków koktajlowych cherry
170 ml wytrawnego wermutu, białego wina lub wywaru z kurczaka
sól i mielony czarny pieprz, do smaku
15 g świeżej bazylii, posiekanej
PRZYGOTOWANIE:
1) Oprószyć przegrzebki 3 łyżeczkami mąki. Rozgrzać oliwę na dużej patelni o nieprzywierającym dnie. Wrzucić przegrzebki, smażyć 3 minuty na średnim ogniu, aż się przyrumienią. Przełożyć łyżką cedzakową do miski.
2) Wrzucić czosnek na patelnię, smażyć minutę. Dodać pomidory, smażyć około 4 minut, aż zaczną się rozpadać. Wlać wermut i wino lub wywar. Wsypać sól, pieprz i bazylię. Doprowadzić sos do wrzenia, gotować minutę.
3) Rozrobić w małej misce resztę mąki z łyżką zimnej wody, dodać do sosu. Gotować go minutę, mieszając, aż zgęstnieje.
4) Włożyć przegrzebki z powrotem na patelnię. Zmniejszyć ogień. Podgrzać potrawę i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 PORCJA ZAWIERA: 248 kcal, 30 g białka, 4 g tłuszczów, 0,8 g tłuszczów nasyconych, 14 g węglowodanów, 1 g błonnika, 1,1 g soli
Źródło zdjęcia: Shutterstock