Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Przegrzebki z pomidorkami cherry

Przegrzebki z pomidorkami cherry

Bogate w białko przegrzebki z malutkimi pomidorkami pełnymi witaminy C są szybkie do przygotowania. Podaje się je na stół bezpośrednio z patelni, jeszcze skwierczące.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

15 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

500 g przegrzebków
4 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku, wyciśnięte
500 g pomidorków koktajlowych cherry
170 ml wytrawnego wermutu, białego wina lub wywaru z kurczaka
sól i mielony czarny pieprz, do smaku
15 g świeżej bazylii, posiekanej

PRZYGOTOWANIE:

1) Oprószyć przegrzebki 3 łyżeczkami mąki. Rozgrzać oliwę na dużej patelni o nieprzywierającym dnie. Wrzucić przegrzebki, smażyć 3 minuty na średnim ogniu, aż się przyrumienią. Przełożyć łyżką cedzakową do miski.

2) Wrzucić czosnek na patelnię, smażyć minutę. Dodać pomidory, smażyć około 4 minut, aż zaczną się rozpadać. Wlać wermut i wino lub wywar. Wsypać sól, pieprz i bazylię. Doprowadzić sos do wrzenia, gotować minutę.

3) Rozrobić w małej misce resztę mąki z łyżką zimnej wody, dodać do sosu. Gotować go minutę, mieszając, aż zgęstnieje.

4) Włożyć przegrzebki z powrotem na patelnię. Zmniejszyć ogień. Podgrzać potrawę i podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 PORCJA ZAWIERA: 248 kcal, 30 g białka, 4 g tłuszczów, 0,8 g tłuszczów nasyconych, 14 g węglowodanów, 1 g błonnika, 1,1 g soli

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x