Kategoria: Pomysły czytelników
Rogaliki maślane z nadzieniem orzechowym
W Tłusty Czwartek sprawdzą się nie tylko tradycyjne pączki, to świetna okazja żeby poeksperymentować z domowymi słodkościami. A kiedy już spróbujecie tych rogalików raz, to będę regularnie pojawiały się na waszych stołach.
Egzotyczna sałatka owocowa
To prosta i pyszna sałatka pełna wspaniałych kolorów i smaków owoców egzotycznych – papai, mango, kiwi i marakui. Zawiera wiele witamin, dzięki czemu jest pożywna, zdrowa i doskonale nadaje się na śniadanie.
Marokański gulasz wołowy z cieciorką
Dzięki cieciorce gulasz zawiera niskotłuszczowe białko, a suszone morele i rodzynki nadają mu słodki smak, który doskonale się komponuje z rozgrzewającymi przyprawami.
Skrzydełka kurczaka w occie balsamicznym
Skrzydełka zamiast smażyć, można wstawić na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210°C, aż zrobią się złociste, a polewa się skarmelizuje.
Łatwa minestrone
Prosta i pełna warzyw, a dzięki temu sycąca zupa, której przygotowanie zajmuje pół godziny.
Ostra zapiekanka z czterema rodzajami fasoli i polentą
Polenta i fasola zawierają mnóstwo błonnika, a warzywa użyte do zapiekanki dostarczają witamin, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy, pomocnych w zwalczaniu chorób.
Letnia herbata owocowa
Herbatę w torebkach zalewa się wrzątkiem i odstawia na 3 do 5 minut, w zależności od gatunku. Torebkę należy usunąć natychmiast po zaparzeniu, aby herbata nie nabrała nieprzyjemnego, gorzkiego smaku.
Sałatka ziemniaczana na ciepło
Ziemniaki sałatkowe nie rozpadają się po ugotowaniu w odróżnieniu od ziemniaków z dużą zawartością skrobi, które bardziej nadają się na purée lub na kopytka.
Chili z fasoli, pomidorów i kukurydzy
Ta potrawa pomaga oczyścić tętnice, ponieważ w fasoli znajduje się dużo błonnika, a w marchewce i papryce sporo witaminy C. Papryka ponadto dostarcza witaminy B6 i kwasu foliowego.
Linguine z łososiem i sosem śmietanowo-cytrynowym
W tym przepisie można użyć makaronu nitki lub spaghetti zamiast linguine, a łososia zastąpić wędzonym pstrągiem lub plastrami łososia wędzonego na zimno.