Kategoria: Pomysły czytelników
Łatwe guacamole
Aby szybko rozetrzeć awokado, należy obrane połówki włożyć do miski i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Tartaletki dyniowe
Dynia to jedno z tych warzyw, z których można przyrządzać zarówno słodkie, jak i słone dania. Upieczmy tartę dyniową. Zwykle przyrządza się ją z kruchego ciasta, ale my zastąpimy je zawierającym mniej tłuszczu ciastem filo i dodamy świeże owoce. Tartaletki te doskonale smakują z kawą.
Kremowa sałatka kukurydziana
Kukurydza w tej sałatce odgrywa najważniejszą rolę, ale to sos nadaje jej wyjątkowego smaku.
Szybki chleb razowy
Ciasto na ten chleb wyrasta tylko raz i nie trzeba go zagniatać, więc trudno o łatwiejszy przepis. Powstał on na podstawie receptury opracowanej w latach czterdziestych XX wieku przez Doris Grant.
Łatwy stek wołowy Diany
Żeby przyrządzić tradycyjny stek Diany, który został tak nazwany na cześć rzymskiej bogini łowów, do śmietanki w punkcie 3. należy dodać trochę brandy i sosu worcestershire lub 2–3 łyżki białego wina albo sherry
Sałatka z arbuza i fety
Sałatkę serową na lato wymyślono w hołdzie kuchni śródziemnomorskiej. Słony smak sera feta tworzy kontrast z jasnożółtymi i pomarańczowymi soczystymi i słodkimi owocami. Mieszanka liści sałaty nadaje sałatce nieco gorzkawy smak, a prażone pestki przyjemnie chrupią. Z chlebem sałatka dobrze nadaje się na obiad.


