Kategoria: Pomysły czytelników
Sałatka z fasolki, groszku i sałaty
Ta piękna sałatka to esencja wiosny. Można ją podawać z kurczakiem lub rybą i gotowanymi młodymi ziemniakami z dodatkiem masła.
Glazurowane żeberka
Żeby żeberka były delikatniejsze, należy ściągnąć z nich błonę, pokrywającą wewnętrzną powierzchnię. Dopiero potem marynować.
Wiśniowe clafoutis
Zamiast wiśni możesz w tym przepisie użyć śliwek, brzoskwiń lub moreli bez pestek, świeżych lub z puszki.
Pikantna zupa z chorizo i fasolą
Zupa będzie równie dobra jeśli zamiast fasolki cannellini użyjemy mieszanej fasoli z puszki.
Jajka po florencku
Ten przepis możesz łatwo zmodyfikować dodając do pasty z serka świeżych, posiekanych ziół lub drobno pokrojonej szynki.
Pudding daktylowy
Daktyle są bogate w błonnik, zawierają też żelazo i potas. Należą do najsłodszych owoców dlatego ten pudding jest tak pyszny.
Calzone z pieczoną papryką
Calzone to rodzaj pizzy, która kształtem przypomina duży pieróg. W tym przepisie nadziejemy ją pokrojonym w kostkę mięsem kurczaka, oliwkami, pieczoną papryką, świeżą bazylią i mozzarellą. Jest to doskonałe danie na lunch lub piknik.
Stir-fry z cynaderkami cielęcymi
Potrawa ta to bardzo oryginalny sposób podania cynaderek. Przyrządzamy je z chińskim makaronem jajecznym i kruchymi warzywami w czosnkowym sosie z czarnej fasoli.
Sos dijon do warzyw
Ten sos najlepiej komponuje się z ugotowanymi warzywami, takimi jak brokuły albo fasolka szparagowa.
Pyszne ciasto dyniowe
Z tego przepisu wychodzi 5 niewielkich ciast, które można przechowywać przez kilka dni.