Kategoria: Pomysły czytelników
Podłużna babka
Podłużną babkę robi się z niedosładzanego musu jabłkowego, niewielkiej ilości jajek, masła oraz cukru, dzięki czemu jest lekka. Jeden kawałek ciasta dostarcza znacznie mniej cholesterolu, węglowodanów i tłuszczu niż przeciętna babka.
Kaczka z soczewicą
Soczewica jest warzywem strączkowym, które działa odmładzająco. Dostarcza organizmowi wielu cennych aminokwasów i błonnika. Jednocześnie zawiera mało tłuszczu oraz nie ma w niej żadnych substancji wywołujących produkcję cholesterolu.
Francuskie bułeczki śniadaniowe
Domowe bułeczki z cynamonem są idealnym słodkim śniadaniem.
Naleśniki z dynią
Miąższ dyni – świeży, mrożony i konserwowy – zawiera dużo błonnika i jest znakomitym źródłem beta-karotenu.
Brokuły i kalafior z sosem śmietanowym
Sos śmietanowy z dodatkiem bogatego w przeciwutleniacze soku marchewkowego jest równie zdrowy, jak podane z nim warzywa.
Krewetki z koprem włoskim
Krewetki dostarczają dużo witaminy B12, a koper włoski, pomidory i cebula – witaminy C.


