Kategoria: Pomysły czytelników

Pizza z pomidorami
Pizza może wspaniale smakować, nawet jeśli do jej przygotowania używa się prostych dodatków, jak pomidory i ser mozzarella. Gotowe ciasto na pizzę umożliwia podanie jej na stół zaledwie w pół godziny.

Opiekane tofu
Marynowane „steki” z tofu można podawać na gorąco, w temperaturze pokojowej lub na zimno. Jedna porcja głównego dania powinna się składać z dwóch kawałków, natomiast na porcję przystawki wystarczy jeden. Danie to można też podać jako przystawkę lub zakąskę.

Piccata z kurczaka
Pod koniec przygotowywania sosu z szałwii, rozmarynu i cytryny dodajemy do niego niewielką ilość zimnego masła, które łagodzi jego smak i nadaje mu kremową konsystencję. To wytworne, choć proste i szybkie danie z kurczaka jest bogate w niacynę i selen.

Wieprzowina pieczona z żurawinami
Żurawiny nadają tej potrawie kwaskowatą nutę. Zawierają antocyjany, kwas elaginowy oraz kwercetynę.

Tostady z fasolą i innymi warzywami
Warzywa dostarczają błonnika, który dobrze wpływa na układ trawienny i pomaga zmniejszyć stężenie cholesterolu we krwi.

Makaronowy suflet
Zapiekanka makaronowo-warzywna stanie się wykwintnym daniem, kiedy pokryjemy ją z wierzchu masą z piany i posypiemy parmezanem. Danie będzie bardzo zdrowe, jeśli przygotujesz je z wielu różnych warzyw i podasz z bogatą w witaminy sałatą z cykorii oraz rukwi wodnej.