Kategoria: Pomysły czytelników

Kurczak nadziewany gruszką, orzechami włoskimi i serem pleśniowym
Piersi kurczaka można upiec na blasze do pieczenia, należy tylko najpierw dobrze ją rozgrzać.

Dip z fasoli z surowymi warzywami
Szybki i smaczny dip możemy zrobić z konserwowej fasoli zmiksowanej z pastą z suszonych pomidorów, czosnkiem oraz liśćmi świeżej bazylii. Podajemy go z sezamowymi paluszkami chlebowymi, chlebkami pitta oraz surowymi warzywami jako lunch dla 6 osób lub przystawkę dla 8 osób.

Tuńczyk zapiekany w sosie mornay
W tej potrawie można wykorzystać resztki makaronu z poprzedniego dnia. Jej plusem jest również oszczędność czasu.

Makaron z sosem z dwóch serów
Ta potrawa jest dobrą propozycją na szybki i odżywczy posiłek dla całej rodziny po ciężkim dniu. Mieszankę serów zdążymy przygotować, gdy będzie się gotował makaron i groszek. Gorący makaron rozpuszcza parmezan i ricottę, dzięki czemu powstaje błyskawiczny kremowy sos.

Kurczak stir-fry
Szybkie i łatwe do przygotowania danie ze składników, które nie wymagają wielu przygotowań: pomidorów, papryki, cukinii i smażonego kurczaka.

Zabaglione z marakują i miodem
Aromatyczna marakuja i miód to wyjątkowo pyszne zestawienie, doskonale pasujące do owocowej wersji włoskiego deseru zabaglione. Wspaniale smakuje z paluszkami biszkoptowymi, które się w nim macza.