Kategoria: Pomysły czytelników

Szybki chowder z kurczaka i kukurydzy
Przepis na tę zupę można dowolnie zmieniać w zależności od tego, co akurat mamy pod ręką. Gdy w lodówce brakuje śmietany, zastąpmy ją skondensowanym mlekiem. Chowder w tej wersji będzie mniej kaloryczny.

Polenta z pieczarkami z rusztu
Ugotowaną i ostudzoną polentę można pokroić na kawałki i opiec, tworząc doskonałe podłoże dla apetycznego przybrania. W podanym poniżej przepisie polenta ma smak sera gruyère, a przybranie jest mieszanką grzybów, orzechów włoskich i ziół.

Tortilla z ziemniaków i cukinii
Tortillę, najbardziej znaną hiszpańską tapa, czyli przekąskę, przyrządza się z prostych składników: jajek, cebuli i ziemniaków, które smaży się jak omlet, kroi w trójkątne kawałki i podaje na ciepło lub zimno. Do placka można dodać najróżniejsze składniki, na przykład cukinię i bekon, użyte w poniższym przepisie, albo szparagi, groszek i pieczarki.

Zapiekanka z tuńczyka i pieczarek
Pieczona zapiekanka z rybą (w naszej propozycji z tuńczykiem) i pieczarkami. Polecamy dodać krakersy dla chrupiącego smaku.

Grillowane piersi kurczaka po indyjsku
Pierś z kurczaka można przygotować w formie szaszłyków, wystarczy tylko pokroić mięso w kostkę przed włożeniem do marynaty.

Łosoś z musztardą miodową
Aby łosoś miał bardziej wyrazisty smak, można pozostawić go w marynacie na kilka godzin lub na noc.