Kategoria: Pomysły czytelników
Ryż migdałowy
Do tego dania najlepiej nadaje się drobnoziarnisty ryż brązowy. Ma on ciekawszą konsystencję i silniejszy smak, niż jego długoziarnisty
odpowiednik.
Grzyby z pikantnym nadzieniem
Wyjątkową przekąską dla dwóch osób są grzyby z pikantnym nadzieniem. Wyrazisty smak zawdzięczają zielonej papryce, cebuli i pieprzowi kajeńskiemu.
Zupa kukurydziana z dwoma rodzajami papryki
Papryka i łagodne papryczki chili nadają tej zdrowej zupie wspaniały smak.
Pieczony pasternak
Pasternak to warzywo korzeniowe przypominające pietruszkę. Ma słodki, lekko orzechowy smak i jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych.
Mongolskie fondue
To doskonały pomysł na przekąskę podczas spotkania towarzyskiego. Każdy ma okazję przygotować dla siebie to co lubi.
Shepherd’s pie
Nazwa tego klasycznego brytyjskiego dania, które powstało zapewne w XVIII wieku, znaczy po polsku „zapiekanka pasterska”. Oprócz mięsa zawiera mnóstwo warzyw, w tym czerwoną soczewicę.
Parfait bananowo-truskawkowe
W tym błyskawicznym i zdrowym deserze możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców.
Ciasto czekoladowe z orzechami pekan
To pyszne, bogate w przeciwutleniacze ciasto smakuje najlepiej w dzień po upieczeniu, więc, o ile to możliwe, warto upiec je wcześniej. Przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez kilka dni lub zamrozić na później.
Jajka zapiekane
Aby jak najlepiej wykorzystać rozgrzany piekarnik, na czas pieczenia jajek można włożyć kilka kromek pieczywa, z którego powstaną tosty.
Babka hawajska
Proste ciasto z sokiem z ananasa jest idealne jako dodatek do popołudniowej kawy.