Kategoria: Pomysły czytelników
Polędwiczka po meksykańsku
Chudą polędwiczkę wieprzową marynowaną w ostrym sosie meksykańskim i soku z owoców cytrusowych smażymy na patelni grillowej, cienko kroimy i podajemy w miękkich tortillach pszennych z salsą ze świeżego awokado.
Sałatka z tuńczyka i białej fasoli
Sosy do sałatek wcale nie muszą być tłuste, by doskonale smakowały. Podstawą tego pysznego sosu winegret jest bogaty w witaminy sok pomidorowy.
Suflet florencki
Ten suflet to świetny pomysł na weekendowe, rodzinne śniadanie.
Kotleciki z mielonego indyka z bagietką
Kotleciki będą jeszcze lepsze kiedy dodasz do mięsa nieco posiekanej natki pietruszki lub kolendry.
Kiełbaski z indyka z fasolą
Jeśli chcemy się zdrowo odżywiać, to nie znaczy, że musimy zrezygnować z ulubionych dań. Chude kiełbaski z indyka zastępują tu tradycyjną wieprzowinę. Smak potrawie nadaje pikantny sos fasolowy, a wszystko przykryte jest przypieczonymi, cienko pokrojonymi warzywami korzeniowymi.
Jajka faszerowane na sałatce
Wgłębienia w połówkach białka ugotowanego na twardo jajka są doskonałymi pojemnikami na smaczne nadzienie – w tym wypadku z marchewki i szczypiorku. Takie jajka bardzo ładnie wyglądają udekorowane warzywami i roszponką. Żeby przyrządzić pożywny i kompletny lunch, wystarczy podać pieczywo z pestkami i ziarnami.
Chlebek cynamonowo-rodzynkowy
Ten wzbogacony mlekiem chleb dobrze smakuje bez dodatków lub posmarowany niewielką ilością miodu bądź dżemu. Warto również opiec go w tosterze. Wspaniały, delikatny aromat ciepłego cynamonu działa wówczas kojąco u progu dnia.
Gnocchi z sosem serowym
To danie o bardzo wyrazistym smaku, ale żeby sos był łagodniejszy, można użyć kremowego sera pleśniowego.
Pieczeń wieprzowa z sosem malinowym
Pieczeń wieprzowa z sosem malinowym jest doskonała na proszony obiad. Wygląda imponująco, smakuje wspaniale i można nią nakarmić tłum gości. Duży kawałek schabu naciera się solą, szałwią i pieprzem, a po upieczeniu podaje z ciepłym sosem owocowym.
Schab z majerankiem i pieprzem kajeńskim
Ten obiad co prawda trzeba zaplanować trochę wcześniej, bo mięso musi spędzić sporo czasu w piekarniku, ale za to nie ma przy nim dużo pracy. Upieczony schab możesz podać na obiad lub pokroić do kanapek na śniadanie bądź kolację.