Kategoria: Pomysły czytelników

Ostra zapiekanka z czterema rodzajami fasoli i polentą
Polenta i fasola zawierają mnóstwo błonnika, a warzywa użyte do zapiekanki dostarczają witamin, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy, pomocnych w zwalczaniu chorób.

Letnia herbata owocowa
Herbatę w torebkach zalewa się wrzątkiem i odstawia na 3 do 5 minut, w zależności od gatunku. Torebkę należy usunąć natychmiast po zaparzeniu, aby herbata nie nabrała nieprzyjemnego, gorzkiego smaku.

Sałatka ziemniaczana na ciepło
Ziemniaki sałatkowe nie rozpadają się po ugotowaniu w odróżnieniu od ziemniaków z dużą zawartością skrobi, które bardziej nadają się na purée lub na kopytka.

Chili z fasoli, pomidorów i kukurydzy
Ta potrawa pomaga oczyścić tętnice, ponieważ w fasoli znajduje się dużo błonnika, a w marchewce i papryce sporo witaminy C. Papryka ponadto dostarcza witaminy B6 i kwasu foliowego.

Linguine z łososiem i sosem śmietanowo-cytrynowym
W tym przepisie można użyć makaronu nitki lub spaghetti zamiast linguine, a łososia zastąpić wędzonym pstrągiem lub plastrami łososia wędzonego na zimno.

Zapiekanka makaronowa z serem i pomidorami
Makaron z sosem serowym, marchewką i pomidorami ma ciekawy smak i dużo witamin.