Kategoria: Pomysły czytelników

Steki shabu-shabu
Wzorowane na kuchni japońskiej danie doskonale nadaje się na przyjęcia, ale przyrządza się je na tyle prosto, że można je podać na obiad w zwykły dzień. Mięso i warzywa gotuje się krótko w wywarze, który na koniec posiłku podaje się jako zupę. W ten sposób nie tracimy cennych witamin i mikroelementów.

Roladki z wołowiny, dymki i szparagów
Zielone części dymki są dobrym źródłem witaminy C i beta-karotenu – przeciwutleniaczy, które zapobiegają chorobom przewlekłym.

Pizza z chlebka pitta
Jedzenie papryki, bogatej w witaminę C, pomaga zmniejszyć ryzyko udaru.

Duszona ryba po malajsku
Delikatne duszenie to doskonała metoda przygotowania ryb, dzięki której są one wilgotne i mięsiste. My lekko przyprawimy rybę i udusimy ją w niewielkiej ilości mleczka kokosowego. Aby potrawa uzyskała ostrzejszy smak, należy dodać papryczkę chili wraz z pestkami.

Placek śmietanowy
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego do kawy, kawałek placka śmietanowego będzie w sam raz. Do tego delikatnego ciasta używa się masła i kwaśnej śmietany. Smaku dodają mu orzechy pekan i cynamon. Lukier smakowicie wieńczy dzieło!

Polędwica wołowa z ziołami
Jeśli zostanie trochę pieczonej wołowiny z poprzedniego dnia, można pokroić ją na wąskie paseczki, dodać cebulę, paprykę i dressing do sałatek, a następnie wymieszać i wstawić do lodówki, aby sałatka się przegryzła.