Kategoria: Pomysły czytelników
Gruszki karmelowe z kruszonką
Gruszki są słodkie i soczyste, dlatego świetnie sprawdzają się jako deser. Do pieczenie najlepiej wybierać te twarde.
Roladki z indykiem i szpinakiem
Płaty makaronowe, z których przygotowuje się lasagne, można też wykorzystać do przyrządzenia innych potraw. Jeśli sam przygotowujesz ciasto, dodaj do niego świeżej kolendry albo oregano.
Schab pieczony z marchewką i jabłkami
Schab i bogate w błonnik warzywa, takie jak bataty i marchewka, świetnie uzupełniają się smakiem.
Sorbet ogórkowy na lato
Wyjątkowo prosty do przygotowania, orzeźwiający i zdrowy letni deser.
Greckie chlebki pita
Chlebki pita są doskonałym pomysłem na przekąskę podczas imprezy, ale można przygotować je też jako kolację.
Babeczki czekoladowe z orzechami
Te babeczki czekoladowe to słodka przekąska której nikt się nie oprze.
Pasta owocowa
Tym nieco kwaśnym i lekko pikantnym przecierem ze świeżych i suszonych owoców można zastąpić masło na ciepłych grzankach lub muffinkach. Z podanych proporcji powstanie znacznie więcej pasty niż 4 osoby mogą zjeść na śniadanie, ale nie psuje się ona w niskiej temperaturze. Warto posmarować nią kanapkę z serem albo podać do chleba i sera zamiast pikli lub sosu chutney.
Zapiekanka z kurczaka i kaszy perłowej
Dość intensywna w smaku kasza perłowa jest tak bogata w błonnik rozpuszczalny, że obniża wysoki poziom cholesterolu, a nawet stabilizuje poziom cukru we krwi. Z dodatkiem soku pomarańczowego i żurawin stanowi pyszną bazę dla pieczonych piersi kurczaka.
Fajity z wołowiną, cebulą i papryką
Fajitami nazywa się mięso i rozmaite warzywa zawinięte w tortille. Jest w nich dużo witamin, minerałów i fitozwiązków.
Placek czekoladowo-kawowy
Nadzienie tego placka po prostu rozpływa się w ustach. Krem na wierzchu sprawia, że wygląda wspaniale.