Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Polędwiczki wieprzowe nadziewane szpinakiem

Polędwiczki wieprzowe nadziewane szpinakiem

Szpinak zapewnia sporą dawkę witamin, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Wspaniale komponuje się z wieloma potrawami, jak w tym wypadku – polędwiczkami wieprzowymi.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

45 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

450 g polędwiczki wieprzowej
1/2 łyżeczki soli selerowej
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu
4 plasterki sera provolone
2 szklanki świeżego szpinaku
2 plasterki szynki

PRZYGOTOWANIE:

1) Zrobić nacięcie pośrodku polędwiczki, wzdłuż całej jej długości. Rozłożyć mięso płasko. Na obu połówkach zrobić równoległe, niebyt głębokie nacięcia. Przykryć folią spożywczą.

2) Roztłuc mięso, tak aby miało mniej więcej 6 mm grubości. Usunąć folię. Posypać 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki suszonego czosnku i 1/4 łyżeczki pieprzu. Ułożyć na wierzchu ser, szpinak i plasterki szynki.

3) Zwinąć mięso w roladę. Związać nicią kuchenną w odstępach co 4–5 cm. Posypać resztą soli selerowej, suszonego czosnku i pieprzu. Ułożyć na ruszcie w płytkiej brytfannie.

4) Piec bez przykrycia 25–30 minut w temperaturze 220°C, aż termometr do mięsa pokaże 70°C. Przełożyć na półmisek. Pokroić w plastry.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera 248 kcal, 12 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 87 mg cholesterolu, 588 mg sodu, 2 g węglowodanów, 1 g błonnika, 32 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

4.5/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x