Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Placek warzywny

Placek warzywny

Ten pełen witamin placek jest tak smaczny, że podany na obiad zadowoli nawet najzagorzalszych mięsożerców.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

75 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

2 łyżki masła
2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
1 cebula drobno posiekana
1 duża marchewka pokrojona w małe kawałki
1 mała czerwona papryka grubo posiekana
3/4 łyżeczki suszonego tymianku
3 łyżki mąki
1 szklanka wywaru warzywnego
1/2 małego brokuła podzielonego na różyczki
150 g kalafiora podzielonego na różyczki
7–8 małych szalotek
60 g sera cheddar pokrojonego w drobną kostkę
okrągły płat kruchego ciasta o średnicy 22 cm

PRZYGOTOWANIE:

1) Stopić masło w dużym teflonowym rondlu. Wrzucić seler, cebulę, marchewkę, paprykę i tymianek. Smażyć 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną.

2) Dosypać mąkę i starannie wymieszać. Wlać wywar i wymieszać. Zwiększyć ogień. Dodać brokuły, kalafior i szalotkę. Doprowadzić do wrzenia, a potem gotować 15 minut bez przykrycia na małym ogniu. Zdjąć rondel z ognia. Jeśli przygotowujemy nadzienie wcześniej, przestudzić, przykryć i wstawić do lodówki.

3) Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.

4) Przełożyć nadzienie do okrągłej formy o średnicy 22 cm. Wyrównać i posypać serem. Przykryć płatem ciasta. Przyciąć po bokach i zrobić 6 nacięć, którymi będzie się wydobywać para. Ustawić formę na blasze.

5) Piec 25–30 minut. Ciasto powinno się przyrumienić, a nadzienie bulgotać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja: 296 kcal, 7 g białka, 32 g węglowodanów, 17 g tłuszczów, 8 g NNKT, 27 mg cholesterolu, 4 g błonnika, 408 mg sodu

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x