Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Piperada po prowansalsku

Piperada po prowansalsku

Pyszna tradycyjna jajecznica baskijska. To proste danie do przygotowania na śniadania, które można szybko przygotować w domu. Można je wzbogacić płatkami suszonego chili i podawać z pieczywem czosnkowym.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

10 minut i 20 minut gotowania

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

2 łyżki oliwy z oliwek
2 czerwone papryki, pokrojone w paseczki
2 żółte papryki, pokrojone w paseczki
1 cebula, pokrojona w cienkie
krążki
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
1/4 łyżeczki płatków chili
50 g miękkich suszonych pomidorów, grubo posiekanych
8 jajek
mały pęczek świeżej bazylii (ok. 20 g), porwanej na kawałki

PRZYGOTOWANIE:

1. Usmażyć warzywa Rozgrzać oliwę na dużej patelni teflonowej. Dodać paprykę, cebulę, czosnek i pokruszone płatki chili. Smażyć na średnim ogniu 10 minut, często mieszając, żeby warzywa zmiękły, ale się nie przyrumieniły.

2. Usmażyć pomidory
Dodać pomidory do warzyw na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu 7–8 minut, często mieszając, aż wszystkie warzywa będą bardzo miękkie i utworzą gęsty sos, a większość płynu wyparuje.

3. Usmażyć jajecznicę
Wbić jajka do miski i dodać listki bazylii. Roztrzepać widelcem. Wlać na patelnię. Smażyć na małym ogniu około 2 minut, aż całość zgęstnieje. Podawać natychmiast.  

Z czym podawać
Aby przyrządzić szybko domowe pieczywo czosnkowe, należy pokroić ukośnie nieco czerstwą ciabattę lub małą bagietkę na grube kromki. Wymieszać wyciśnięty ząbek czosnku z 3 łyżkami oliwy z oliwek i lekko posmarować kromki z obu stron. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub piec w rozgrzanym opiekaczu po minucie z obu stron, aż się lekko przyrumienią.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja: 307 kcal • 18,5 g białka • 19,5 g tłuszczów (w tym 4,5 g NKT) • 16,5 g węglowodanów

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.4/5 - (8 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x