Zupa będzie równie dobra jeśli zamiast fasolki cannellini użyjemy mieszanej fasoli z puszki.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
2 kiełbaski chorizo
1 czerwona papryka
800 g pokrojonych pomidorów z puszki
420 g fasolki cannellini z puszki
3 łyżki liści świeżej bazylii lub pietruszki, porwanej
PRZYGOTOWANIE:
1) Zagotować wodę w czajniku. Przekroić kiełbaski chorizo wzdłuż na pół, a potem pokroić na plasterki grubości 1 cm. Pokroić paprykę na kawałki.
2) Rozgrzać 2 łyżeczki oliwy z oliwek w dużym rondlu ustawionym na średnim ogniu. Wrzucić kiełbaski i smażyć 3 minuty, ciągle mieszając, aż się zrumienią. Dodać paprykę i smażyć kolejne 3 minuty, aż trochę zmięknie.
3) Dodać pomidory i 750 ml wrzącej wody. Przykryć, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 5 minut.
4) Odsączyć i opłukać fasolkę. Dodać do zupy i gotować 1–2 minuty, aż będzie gorąca. Posypać bazylią lub pietruszką i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 161 kcal, 10 g białka, 6 g tłuszczów (2 g NKT), 16 g węglowodanów (9 g cukrów), 7 g błonnika, 637 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock