Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Pikantna marokańska zupa marchewkowa

Pikantna marokańska zupa marchewkowa

Ta gęsta, kremowa zupa o niepowtarzalnym smaku i aromacie dostarcza bardzo dużo beta-karotenu. Słodycz marchewki i smak przecieru pomidorowego łagodzą nieco ostry smak marokańskich przypraw. Przybierzmy ją w sposób typowy dla marokańskiej kuchni – listkami kolendry.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

50 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

1 łyżka oliwy z oliwek
1 średnia cebula, pokrojona w cienkie plasterki
3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
450 g marchewki, pokrojonej w cienkie plasterki
3/4 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki imbiru
3/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki papryki
1 szklanka soku z marchewki
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki ryżu
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 szklanki świeżej kolendry, posiekanej

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać oliwę w rondlu na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 5 minut, często mieszając, aż cebula przyrumieni się na złocisty kolor.

2) Dodać marchewkę, cynamon, imbir, kurkumę i paprykę. Smażyć minutę. Dodać sok z marchewki, przecier pomidorowy, ryż, sól i pieprz oraz 2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem 20 minut, aż marchewka i ryż będą miękkie.

3) Przełożyć do miksera i utrzeć na gładko. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 167 kcal, 4 g tłuszczów (w tym 13% NKT), 4 g białka, 31 g węglowodanów, 4,9 g błonnika, 0 mg cholesterolu, 562 mg soli

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.5/5 - (8 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x