Niezawodny przepis na szybki i zdrowy obiad to połączenie ryby z kolorowymi warzywami.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
3/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1/8 łyżeczki soli
2 okonie
40 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
1 cebula dymka, pokrojona w plasterki
1 pomidor, bez nasion, posiekany
1/2 zielonej papryki, drobno pokrojonej
5 ząbków czosnku
2 łyżki masła, roztopionego
1 i 1/2 łyżeczki soku pomarańczowego
175 g gorącego, ugotowanego ryżu
4 i 1/2 łyżeczki parmezanu, tartego
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać pieprz cytrynowy z solą. Posypać ryby z obu stron. Włożyć do nasmarowanego naczynia żaroodpornego.
2) Wymieszać pieczarki z cebulą, kawałkami pomidorów i zieloną papryką i czosnkiem. Nałożyć na filety. Polać masłem wymieszanym z sokiem pomarańczowym.
3) Piec 20–25 minut, pod przykryciem, w temperaturze 180°C, aż mięso, nakłute widelcem, będzie się łatwo dzieliło na części. Podawać z ryżem. Posypać parmezanem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 490 kcal, 14 g tłuszczów (w tym 7 g NKT), 163 mg cholesterolu, 665 mg sodu, 27 g węglowodanów, 1 g błonnika, 61 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock