Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Pieczony łosoś ze smażonymi warzywami

Pieczony łosoś ze smażonymi warzywami

Ten szybki i zdrowy posiłek zasmakuje wszystkim wielbicielom ryb.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

15 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

1/4 szklanki octu balsamicznego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka gorczycy w proszku
1/2 łyżeczki soli
600 g łososia pokrojonego na 4 kawałki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża czerwona cebula, pokrojona na cienkie piórka
250 g młodego szpinaku

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać opiekacz. W małej misce wymieszać ocet z brązowym cukrem, gorczycą i solą. Posmarować połową tej marynaty łososia. Opiekać przez 4–5 minut, aż jego mięso zrobi się matowe, posmarować po 2 minutach marynatą.

2) Tymczasem na dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i smażyć 2 minuty, aż lekko się przyrumieni. Przykryć i dusić kolejne 2 minuty, aż będzie miękka. Wrzucić szpinak i smażyć minutę, cały czas mieszając, aż listki nieco się pokurczą. Wlać resztę marynaty i dusić jeszcze przez minutę, cały czas mieszając, aż szpinak się pokurczy, a sos lekko zgęstnieje.

3) Rozdzielić szpinak między cztery talerze. Ułożyć na każdej porcji kawałek łososia.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 356 kcal, 31 g białka, 13 g węglowodanów, 2 g błonnika, 20 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 84 mg cholesterolu, 428 mg soli

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x