Delikatny, chudy rumsztyk to danie na specjalną okazję, niskokaloryczne, o niewielkiej zawartości cholesterolu. Pieczeń wołową z pieprzem doprawia się świeżym rozmarynem, miętą i musztardą, które doskonale podkreślają smak mięsa.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
195 minut
LICZBA PORCJI:
12
SKŁADNIKI:
1,8 kg rumsztyku bez kości
2 łyżki musztardy dijon
1 łyżka grubo zmielonego pieprzu
1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego
1 łyżka świeżej mięty, posiekanej
PRZYGOTOWANIE:
1) Ułożyć mięso na ruszcie, posmarować musztardą. Posypać pieprzem, rozmarynem i miętą.
2) Piec 2 i 1/4–3 godziny w temperaturze 180°C. Termometr wbity w mięso pokazuje 65°C, gdy pieczeń jest półkrwista, 70°C, gdy jest średnio wypieczona, i 75°C, gdy jest mocno wypieczona.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 141 kcal, 5 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 60 mg cholesterolu, 96 mg sodu, 1 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 21 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock