Pieczeń wieprzowa z sosem malinowym jest doskonała na proszony obiad. Wygląda imponująco, smakuje wspaniale i można nią nakarmić tłum gości. Duży kawałek schabu naciera się solą, szałwią i pieprzem, a po upieczeniu podaje z ciepłym sosem owocowym.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
95 minut
LICZBA PORCJI:
10
SKŁADNIKI:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonej szałwii
1 łyżeczka pieprzu
1,7 kg schabu wieprzowego
SOS
300 g mrożonych malin, rozmrożonych
300 g cukru
1/4 szklanki białego octu winnego
po 1/4 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej i mielonych goździków
50 g mąki kukurydzianej
1 łyżka masła, roztopionego
1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1) Natrzeć mięso solą, szałwią i pieprzem. Ułożyć na ruszcie w brytfannie. Piec bez przykrycia 80 minut w temperaturze 180°C.
2) Odsączyć maliny, zachować sok. Dodać do soku tyle wody, aby uzyskać 3/4 szklanki płynu. Wymieszać w rondlu cukier z octem, przyprawami i 1/2 szklanki soku malinowego. Gotować bez przykrycia 10 minut.
3) Starannie rozrobić mąkę kukurydzianą z resztą soku malinowego. Wlać do rondla, zamieszać. Gotować 2 minuty, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dodać masło, sok z cytryny oraz maliny.
4) Przed pokrojeniem w plastry odstawić na 10 minut. Podawać z sosem malinowym.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
120 g mięsa zawiera: 366 kcal, 9 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 82 mg cholesterolu, 294 mg sodu, 41 g węglowodanów, 1 g błonnika, 31 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock