Idealny przepis na przystawkę z okazji grilla. Zaskocz swoich znajomych pysznymi pieczarkami w sosie.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1/4 szklanki soku z cytryny
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku, posiekane
Pieprz, do smaku
450 g pieczarek
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w małej misce pięć pierwszych składników i odstawić. Grillować pieczarki 5 minut pod przykryciem. Posmarować dużą ilością sosu czosnkowo–cytrynowego, odwrócić i piec jeszcze 5–8 minut. Przed podaniem posmarować pozostałym sosem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 96 kcal, 7 g tłuszczów, 0 mg cholesterolu, 7 mg sodu, 8 g węglowodanów, 2 g błonnika, 3 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock