Witamina C, której jest bardzo dużo w papryce, ułatwia organizmowi wchłanianie żelaza zawartego w szpinaku. Kwas foliowy – jeden ze składników papryki i porów – wzmaga produkcję czerwonych krwinek.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
100 minut
LICZBA PORCJI:
12
SKŁADNIKI:
1 łyżka oliwy z oliwek
2 pory pokrojone w plasterki
2 posiekane ząbki czosnku
500 g szpinaku
1 szklanka pełnotłustego mleka
2 średnie czerwone papryki pokrojone w małe kawałki
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka curry
3/4 łyżeczki czarnego pieprzu
100 g półtłustego tartego sera mozzarella
5 dużych jajek
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Średnią brytfannę lekko pokryć olejem w sprayu. Spód brytfanny wyłożyć papierem pergaminowym. Papier także spryskać olejem.
2) Na dużej głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Wrzucić pory i czosnek. Smażyć 7 minut, aż pory zmiękną. Przełożyć do dużego naczynia.
3) Szpinak umyć, ale nie suszyć. Zblanszować w przykrytym rondelku na małym ogniu, podgrzewając 2 minuty. Przełożyć do naczynia, w którym znajdują się pory z czosnkiem.
4) Pory i szpinak przełożyć do pojemnika robota kuchennego. Dolać 1/4 szklanki mleka. Zmiksować na gładko. Masę przełożyć z powrotem do naczynia. Dodać paprykę, sól, curry, pieprz i ser.
5) W mniejszym naczyniu lekko ubić jajka z resztą mleka. Wymieszać z masą z porów i szpinaku. Nałożyć do przygotowanej brytfanny. Brytfannę umieścić w większym naczyniu do pieczenia (np. w dużej brytfannie), napełnionym do połowy gorącą wodą.
6) Piec godzinę. Wyjąć brytfannę z kąpieli wodnej, poczekać, aż zupełnie ostygnie. Wstawić do lodówki.
7) Wyjąć pasztet na półmisek i zdjąć papier, kiedy będziemy mieli zamiar go podać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 102 kcal, 7 g białka, 7 g węglowodanów, 6 g tłuszczów, 2 g NNKT, 97 mg cholesterolu, 2 g błonnika, 361 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock