Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Jeśli chcesz zwiększyć ilość warzyw w swojej diecie to jest idealny przepis. Tak przygotowana papryka zawiera mnóstwo witamin.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

95 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

60 g kaszy jaglanej, wypłukanej
1 i 1/2 szklanki wywaru warzywnego
4 czerwone papryki
90 g mrożonej kukurydzy, rozmrożonej
2 cebule, drobno posiekane
1/2 łodygi selera naciowego, posiekanej
50 g orzechów włoskich, posiekanych
50 g żółtego sera, startego
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1 i 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano
1 ząbek czosnku, posiekany
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

1) Wlać wywar do rondla, wsypać kaszę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować około 30 minut, aż kasza wchłonie wywar i będzie miękka. Przełożyć do miski, ostudzić.

2) Przekroić papryki, usunąć nasiona. Obgotować papryki we wrzątku. Wyjąć i opłukać pod strumieniem zimnej wody. Odstawić.

3) Dodać do kaszy kukurydzę, cebulę, selera naciowego, orzechy, sól, zioła i przyprawy. Wymieszać. Napełnić papryki nadzieniem.

4) Ułożyć je w nasmarowanym naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą. Przykryć i piec 55 minut w temperaturze 180°C.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 faszerowana papryka zawiera: 281 kcal, 13 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 0 mg cholesterolu, 684 mg sodu, 37 g węglowodanów, 6 g błonnika, 8 g białka

Źródło zdjęcia Shutterstock

4.8/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x